Grill gazowy czy węglowy – Jaki wybrać?

grill gazowy czy węglowy

Szczyt sezonu w pełni, czy nadal chcesz wybrać grill gazowy czy węglowy? Jest to zrozumiałe, jeśli nie wiesz dokładnie, czym różnią się te dwa urządzenia. Z nami dowiesz się, jak działają grille gazowe i węglowe, a także, który jest łatwiejszy i przyjemniejszy w obsłudze.

Jak działa grill węglowy?

Grille węglowe nie straciły na popularności i pozostają jednymi z najpopularniejszych modeli grilli ogrodowych. Co wpływa na tę sytuację? Zwykle niedrogie i łatwo dostępne. Domowe małe grille węglowe można kupić w prawie wszystkich większych supermarketach, a ich cena waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.Są niewielkich rozmiarów, lekkie i łatwe do przenoszenia. Jak wygląda proces grillowania, czyli jak działa grill węglowy? Jak sama nazwa wskazuje, potrawy przygotowywane są dzięki wysokiej temperaturze wytwarzanej przy spalaniu węgla drzewnego lub brykietu. Podczas spalania węgla powstaje żar, który umożliwia obróbkę cieplną żywności. Trzeba jednak pamiętać, że cały proces grillowania jest dość długi i wymaga dużego nakładu pracy. Najpierw należy rozpalić węgiel drzewny do grilla (rozpałką), następnie upewnić się, że zamieni się on w żar, który jest niezbędny do przygotowania produktu. Co ważne, nie ma sposobu na kontrolowanie temperatury czy nawet zarumienienia produktu – trzeba też cały czas uważać, aby nie zapalić płomienia, który mógłby zniszczyć przygotowywane danie.

Grill gazowy

Z drugiej strony grille gazowe, choć nie tak popularne jak klasyczne grille węglowe, zyskują coraz szersze grono zadowolonych użytkowników. z czego to wynika Przede wszystkim prostota obsługi i komfort, szybki proces rozpalania i większe możliwości grillowania niż grille węglowe. Inwestycja w grill gazowy to nie tylko wygoda i większa kontrola nad procesem przygotowywania posiłków, ale przede wszystkim inwestycja w jakość, trwałość i niezawodność. Grill gazowy zasilany jest propanem lub gazem ziemnym, dzięki czemu uruchamia się błyskawicznie, bez długiego procesu zapłonu, jak w przypadku węgla. Dzięki równomiernie rozmieszczonym palnikom wbudowanym w grill (ich moc można ustawić według własnych potrzeb i preferencji) proces gotowania jest prosty, przyjemny i kontrolowany. Palniki emitują płomień, który następnie podgrzewa ruszt, dzięki czemu składniki umieszczone na ruszcie są równomiernie ugotowane. Nadaje się nie tylko do przyrządzania mięs, ale przede wszystkim do delikatniejszych produktów takich jak warzywa czy sery.

Który rodzaj grilla jest lepszy dla zdrowia?

Przygotowywanie potraw na grillu zastępuje smażenie, a także pozwala na usunięcie naturalnych tłuszczów zawartych w mięsie. Ale co z samym procesem prażenia? Co jest zdrowsze, a co za tym idzie bezpieczniejsze dla zdrowia? W tym przypadku grill gazowy przewyższa również grill węglowy. Przygotowując jedzenie na grillu gazowym unikamy otwartego ognia, który może przypalić jedzenie i nie emituje żadnych szkodliwych substancji – ani na pustym grillu, ani podczas grillowania. Substancje te powstają podczas spalania brykietu lub węgla drzewnego, a jeśli używamy grilla węglowego, substancje te przedostaną się do naszego jedzenia wraz z dymem. Co więcej, w przypadku grilla gazowego nie trzeba stosować żadnych dodatkowych substancji, które również nie są dobre dla naszego zdrowia – całkowicie wyeliminowaliśmy chemiczne zapalniki i inne sposoby rozpalania klasycznego modelu grilla węglowego.

 

Mogą Ci się także spodobać: